De omgeving

OMGEVING
Wat biedt je omgeving voor mogelijkheden? 

Je omgeving heeft steeds meer impact op je mogelijkheden, je inkomen en je toekomst.
Wat er nog kan, is vandaag meer bepaald door omgeving dan door je eigen ondernemerschap.
Geef op onderstaande kaart je adres in en kijk even of je huidige en toekomstige activiteiten in de toekomst nog mogelijk zijn.

“Een omgevingsvergunning krijgen is een gunst,
een vernieuwing van je omgevingsvergunning mag je eigenlijk niet verwachten.

Als we de statistieken van de vergunningverlening bekijken, heb je 50% kans dat je een licence to produce krijgt.
Bron :Schriftelijke vraag: Omgevingsvergunning in het kader van het stikstofdossier – Aanvragen door betrokken sectoren

Voor hervergunningen zijn de goedkeuringscijfers even laag.
Bron: Schriftelijke vraag Landbouwbedrijven – Vergunningverlening


Oude waarden en zekerheden in de maatschappij zijn bovendien in vraag te stellen.

 • Inspanningen inzake biodiversiteit, dierenwelzijn, circulaire landbouw, korte keten zullen wellicht niet gehonoreerd worden in een compenserende hogere productprijs.
  Wie de duurzaamheidsmonitor bekijkt van Fevia als grootste klant van de agrarische sector, ziet dat de stakeholders minder aandacht hebben voor deze maatschappelijk gewenst doelstellingen.
 • Heel wat kwaliteitsmanagers in de voeding worden wekelijks gechallenged op de marge van het productieproces, zonder dat de klant het merkt: wat kan goedkoper aangekocht, geproduceerd en verwerkt worden?
  Dit is al jaren perfect mogelijk omdat klanten opvallend weinig kijken naar de kwaliteit en de samenstelling van de voedingsproducten. Voeding is voor de voedingsindustrie niet om op te eten, maar om te verkopen.
  Zolang de kwaliteitscontrole op papier klopt voor de controlerende overheid, is er geen vuiltje aan de lucht.
 • Klanten die tijdens de covid-periode niets anders konden dan wandelen en fietsen, gingen graag langs bij de producenten zelf. Nu ze hun vrijheid hebben herwonnen voor vrijetijdsbesteding, reizenk komt de meeste voeding weer van de one-stop-shop, die de producten aanlevert, waar de interessantste marges op gehaald worden.
 • Veel adviseurs drijven hun klanten in een richting, die zorgt voor recurrente inkomsten voor de adviseur, zonder rekening te houden met de gevolgen voor de ondernemer en zijn gezin, in het geval het misloopt. ‘Empathie zit soms niet in zijn/haar functieprofiel”
 • Greenwashing staat heel dikwijls een echte fundamentele transitie in de weg, maar worden economisch gehonoreerd door de stakeholder, die vooral aandacht heeft voor de ROI van zijn kapitaal.
 • In een neoliberale omgeving is er te weinig aandacht voor de mens ondernemer. Dit zorgt voor veel maatschappelijke en menselijke verliezen, die je echt kan voorkomen.

Voor je start of investeert, is het dus wijs om eerlijk te kijken naar de impact van omgeving op je toekomst.

Wie al investeerde, kan altijd nog overwegen om zijn activiteiten aan te passen (zie verder) of een andere locatie te zoeken waar dezelfde activiteiten nog wel mogelijk zijn.
Het is wel een probleem dat de ondernemers bij vergunningverlening niet goed de voorwaarden doornemen en op termijn dan worden geconfronteerd met aanslagen van handhaving, over het niet nakomen van de afspraken.

Winkelwagen

Deze website gebruikt cookies, om je beter te kunnen bedienen. Indien je verder klikt, kan je gewoon verder kijken naar de inhoud van deze website.   Indien je meer wilt lezen hierover, klik hier.

error: Deze inhoud is beschermd
Scroll naar boven