Ondernemers in ademnood

Current Status
Not Enrolled
Price
Closed
Get Started
This workshop is currently closed

Onmenselijk beleid en tekort aan menselijke omkadering doet mensen dingen doen, die ze eigenlijk niet willen.

De schuldfuik en boetefuik maakt positieve bedrijfsontwikkeling zeer moeilijk.

Al 17 jaar word ik gecontacteerd door ondernemers, die vertellen over hun moeilijke situatie.

  • Schuldfuik: veel bedrijven zijn gegroeid met vreemd kapitaal. Wie een rendabele business had, kon vlot bijkomende bedrijfskapitaal krijgen om de exploitatie te verdubbelen. De krediethefboom klopte en maakte een uitbreiding verantwoord. Nu de rentes op bedrijfskapitaal op korte tijd 3 keer zo duur zijn geworden, werkt de krediethefboom als een kredietboomerang.
  • Boetefuik: door de complexe reglementering hoort een boete bij normaal ondernemerschap. Wanneer die niet kan betaald worden, maken de verhogingen voor invordering, rentes en administratieve boetes het nog moeilijker.
    Evidente verplichtingen uit de reglementering worden op de duur ook niet meer haalbaar, met meer overtredingen en boetes als gevolg.

Er zijn me geen sectorstatistieken bekend van het aantal ondernemingen die in die situatie zitten. Iedere parlementaire vraag naar statistieken bij de boete-schrijvende instanties verzuipt in een moeras van weerstand.

  • Wie het meemaakt, wil er niet over praten. Wie er over hoort, probeert niet betrokken te geraken. Telkens er over getuigd worden bij bestuurders, is er veel begrip, maar wordt het item netjes van de bestuurstafel ‘afgeserveerd’.
  • Wie het niet meemaakt, denkt dat alles wel zal meevallen. Ondertussen beseffen de veerkrachtige ondernemers niet welk effect kwetsbare concullega’s hebben op de markt en op gezonde bedrijven in dezelfde sector.

Een schuldfuik of boeteluik maakt transitie of bedrijfsontwikkeling onmogelijk.

Workshop Content

Winkelwagen

Deze website gebruikt cookies, om je beter te kunnen bedienen. Indien je verder klikt, kan je gewoon verder kijken naar de inhoud van deze website.   Indien je meer wilt lezen hierover, klik hier.

Scroll naar boven