De impact van steunpunten tijdens het hele proces

Tijdens het hele proces wordt iedere ondernemer beïnvloed door zijn steunpunten en vertrouwenspersonen. Hun impact is dikwijls belangrijker dan alle voorgaande.

Voor een goed begrip in de motivatie en blokkeringen rond de betrokkene,
is het nodig een beeld te vormen van het familie- en bedrijfssysteem.

Onderstaande lijst bevat een aantal mogelijke beïnvloeders, die de transitie kunnen bewerkstelligen of tegen houden. Bij iedere betrokkene kan je beter eens bedenken wat de rol of het belang is.

Voor functies, die geen rol spelen, heb je de keuze ‘niet van toepassing’.

Hou wel rekening met de mensen, waar je niet aan denkt of die niet aan tafel zitten.

Nadat alles is ingevuld kan je in het tabblad ‘Rapport’ een overzicht krijgen.

Waarschijnlijk is dit nog het belangrijkste element in deze transitie-workshop.

Wanneer we systemisch denken, kijken we niet (alleen) naar het probleem, maar naar alle interacties die zorgen voor de beweging of de stilstand in de transitie.

Om dit te ontdekken, moet je na het analytische denken (feiten cijfers) ook systemisch denken (door de grotere structuur te bekijken).

  • Voor analytisch denken gaan mensen focussen en inzoomen. Het nadeel is dat je dan gaat denken, dat dit probleem op zich op te lossen valt, terwijl in realiteit veelal de impact van het groter systeem veel belangrijker is en iedere oplossing kan terugdraaien.
  • Voor systemisch denken, gaan mensen uitzoomen om te kijken nadat je de vraag naar de interacties gesteld hebt. Je kan dit zien en voelen aan de energie die je krijgt van de betrokkenen.

Het frustrerende is dat je (zelfs destructieve) fenomenen ontdekt, waar je niets kan aan veranderen.
Je moet er alleen leren mee omgaan. Leer daarna niet wat je ‘moet’ doen, maar wat je ‘kan’ doen.

    Winkelwagen

    Deze website gebruikt cookies, om je beter te kunnen bedienen. Indien je verder klikt, kan je gewoon verder kijken naar de inhoud van deze website.   Indien je meer wilt lezen hierover, klik hier.

    Scroll naar boven